Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Makowiec z masą serową

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Lekkie, niesłodkie, wykwintne. Pyszne.

Makowiec z masą serową

Składniki:

Makowiec z masą serową

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka maku;
  • 6 jajek;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • Masa:
  • 1 kg serka typu mascarpone; (waniliowy Zielona Łąka);
  • 25 dag margaryny (murzynek lub Kasia);
  • 1 szklanka cukru (może być mniej);
  • 1 paczka cukru waniliowego;
  • Poza tym:
  • 1 dżem z czarnej porzeczki;
  • 10 dag płatków migdałowych;

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z masą serową
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę, powoli wsypywać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, i makiem. Delikatnie wymieszać. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 180stopni C, ok. 30 min. upieczone ciasto wystudzić, przekroić na 2 placki. Masa:Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo dodawać serek. Ucierać do uzyskania jednolitej, puszystej konsystencji. Podzielić na 3 części. Na spod ciasta rozsmarować 1/3 masy serowej, wyłożyć dżem z czarnej porzeczki, rozsmarować, wyłożyć 1/3 masy serowej, przykryć pozostałym ciastem. Na wierzch wyłożyć resztę kremu serowego. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.