Aga24

Aga24

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Makowiec zawijany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny świąteczny drożdżowy makowiec wcale nie taki trudny do zrobienia jak mi sie na początku wydawało :)

Makowiec zawijany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec zawijany

 

  • Składniki na 2 makowce :
  • 550 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 220 ml mleka
  • 2 jajka
  • 60 g masła
  • 1 jajko (do smarowania ciasta)
  • 700 g masy makowej
  • 2 białka ( ubić pianę do masy makowej)

Sposób przygotowania:

Makowiec zawijany
Drożdże rozpuszczam w mleku.
Wszystkie składniki wrzucam do miski (masło powinno być roztopione).Ciasto wyrabiać aż będzie elastyczne. Odstawic do wyrośniecia na około 1 godz. Powinno podwoić swoją objętość.
Ze wzgledu na to , że składniki odpowiadaja 2 makowcom , wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.
Wałkuję obie porcje ciasta na prostokąt.

Makową masę mieszam z dwoma białkami ubitymi na sztywną pianę. I taką masę rozprowadzam na cieście nie za grubo.
Zrolować.
Łączeniem kładę na spodzie a boki zlepiam i wkładam pod spód. Wkładam ciasto do formy keksowej Zostawiam do wyrastania na ok. 30 minut.Wyrośnięte ciasto smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 35-40 minut do suchego patyczka.
Makowiec zawijany
Ciasto drożdzowe juz wyrobione odstawione do wyrośniecia
Makowiec zawijany
Masa makowa z dodatkowymi bakaliami i pianą z białek wystarczy wymieszac i nałożyć na ciasto
Makowiec zawijany
Ciasto zrolowane gotowe do pieczenia :)
Makowiec zawijany
A tak wygląda upieczony jeszcze tylko polukrować i chrupać :)