anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Makowiec zawijany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo pyszny makowiec ja zawsze robię 2 sztuki z podanego przepisu bo już na ciepło jeden znika z talerza.

Makowiec zawijany

Składniki:

Makowiec zawijany

 

Sposób przygotowania:

Makowiec zawijany
Mleko podgrzać ale tak aby nie było gorące, rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki cukru oraz 7 łyżek przesianej mąki oraz szczyptę soli.

Ciasto dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać posiekać z margaryną resztą cukru i jaja. Dodać wyrośnięty zaczyn i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części i rozwałkować na około 3-4 mm. Posmarować masą makową i zwinąć. Tak samo zrobić z drugim.

Zawinąć luźno w papier do pieczenia i piec około 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.