Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Makowiec zwijany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo smaczny makowiec na Święta

Makowiec zwijany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec zwijany

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 60 ml mleka
  • 50 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 15 g drożdzy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju

 

  • masa makowa:
  • 1 szklanka maku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 białka
  • 3 krople zapachu migdałowego
  • odrobina orzechów

 

  • do ozdoby
  • lukier
  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Makowiec zwijany
Margarynę roztopić i ostudzić.Mleko delikatnie podgrzać.Do mleka wsypać cukier oraz drożdze, wymieszać i odstawić na 15 minut.Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać żółtka,sól,olej,mąkę oraz margarynę roztopioną.Bardzo dokładnie zagnieść i wyrobić.Odstawić na 30 minut.

Mak sparzyć i przekręcić przez maszynkę dwa razy.Ostudzić.Dodać cynamon,cukier.zapach migdałowy,orzechy oraz białka.Wymieszać.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć masę, zwinąć.Zawinąć w papier do pieczenia zostawiając troszkę miejsca ok 1 cm między papierem a ciastem.Pozostawić ponownie do wyrośnięcia.Piec w piekarniku ok 30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu i ostudzeniu polać lukrem i skórką pomarańczową.
Makowiec zwijany
należy przygotowac mak i sparzyć,poczym przekręcic dwa razy
Makowiec zwijany
Ciasto po wyrobieniu i rozwałkowaniu,dodac mase makową
Makowiec zwijany
całośc zwinąc w rulon i zawinąć w paier do pieczenia
Makowiec zwijany
Po upieczeniu ostudzic i polukrować dodając skórke pomarańczową