szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Makówki z masy makowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Makówki to u mnie obowiązkowa potrawa wigilijna, idąc trochę na łatwiznę zrobiłam z gotowej masy makowej.

Makówki z masy makowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makówki z masy makowej

 

  • 1 puszka masy makowej
  • 0,5 litra mleka
  • 1 bułka paryska
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 garść migdałów
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść rodzynek
  • 2 duże łyżki miodu
  • wiórki kokosowe i bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makówki z masy makowej
Bułkę kroimy na kromki. Mleko zagotowujemy z cukrem wanilinowym. Migdały i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej. Do masy dodajemy również rodzynki i miód i mieszamy. W misce układamy warstwowo. Warstwę masy makowej, na nią warstwę z bułki namoczonej w ciepłym mleku i tak do wykończenia składników. Z wierzchu dekorujemy wiórkami kokosowymi i bakaliami.
Makówki z masy makowej
Migdały i orzechy drobno siekamy i dodajemy do masy makowej
Makówki z masy makowej
Do masy dodajemy też rodzynki i miód i mieszamy
Makówki z masy makowej
W misce układamy warstwowo bułkę namoczoną w mleku
Makówki z masy makowej
i masę makową na przemian do wykończenia składników

Tagi:

bakalie