mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Makownik ucierany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Tradycyjny makowiec na polski stół

Makownik ucierany

Składniki:

Makownik ucierany

 

  • Ciasto:
  • 6 jaj
  • 3 szkl. mąki
  • cukier waniliowy
  • margaryna (kostka)
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru
  • Mak:
  • 1/2 kg zmielonego maku
  • 4 jajka
  • olejek migdałowy
  • 3 łyżki orzechów posiekanych
  • 4 łyzki cukru

 

Sposób przygotowania:

Makownik ucierany
Margaryne ucierać z cukrem przez 10 minut, potem dodawać po 1 jajku i ucierać dalej. Dodać makę, olej, ocet, proszek do pieczenia, wymieszać. Wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (24na 32 cm- specjalnie mierzyłam). Mak: Mak sparzyć, odcedzić i zmielić. Białka oddzielić od zóltek i ubić na sztywno z cukrem i żóltkami. dodać do tego mak po trochu, olejek i orzechy. Mieszać aż uzyskamy jednolitą masę. Gotową masę wyłożyć na ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 1 godzinę.