suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Makowo-kokosowy mazurek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasto na Wielkanoc

Makowo-kokosowy mazurek

Składniki:

Makowo-kokosowy mazurek

 

  • Ciasto:
  • 10 białek;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1/2 kostki margaryny;
  • 1 szklanka mąki pszennej;
  • 1 szklanka maku;
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 szklanki mleka;
  • 1 kostka masła;
  • 3 łyżeczki mąki krupczatki;
  • 8 łyżek wiórek kokosowych;
  • 1 żółtko;
  • 1 szklanka cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Makowo-kokosowy mazurek
Ciasto: białka ubijamy z cukrem i mieszając dodajemy porcjami rozpuszczoną margarynę, mąkę ziemniaczana z proszkiem i oczyszczony suchy mak. Wszytko mieszamy, pieczemy przez ok 30-40 min w tem. 180oC.
Masa: Do jednej szklanki mleka dodajemy wiórki kokosowe, mąkę i mieszamy wszystko. Drugą szklankę mleka zagotowujemy do wlewamy poprzednie mleko z wymieszaną mąką i wiórkami. Ogrzewamy, aż masa zgęstnieje cały czas mieszając, następnie ostudzić (masa powinna wyglądać jak budyń). Masło ucieramy z żółtkiem i porcjami dodajemy budyń, ucierając do chwili aż masa uzyska jednolitą konsystencję. Wystudzone ciasto kroimy na dwie równe części, a w środek wkładamy masę, wierzch ozdabiamy np. lukrem.

Tagi:

ciasto mak