Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Makowo-serowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto przepyszne, z makiem i serem

Makowo-serowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowo-serowe

 

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makowo-serowe
CIASTO Do miski wsypać suszone drożdże, dodać 1 łyżkę cukru, połową mleka i 3 łyżkami mąki, rozetrzeć. Gdy wyrosną dodać mąkę i utarte z cukrem żółtka i resztą mleka, wyrobić, połączyć z roztopionym masłem,ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. MASA MAKOWA: Do rondla wlać mleko, dodać mak, gotować 15 minut, odcedzić, 2 razy zemleć, wymieszać z cukrem, kakao, pianą z białek. Masę makową wyłożyć na ciasto drożdżowe. MASA SEROWA Żółtka utrzeć z cukrem, ser zemleć, utrzeć z masłem, połączyć, dodać mąkę i pianę, wyłożyć na masę makową. Piec 50 minut w 190 stop.
Makowo-serowe
Z roczynu drożdżowego wyrosło ciasto , gotowe do wyłożenia na blachę
Makowo-serowe
Ubita piana na sztywno z białek do , masy makowej,piana zostanie wymieszana z makiem