aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Makowo- serowe ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo dobre ciasto polecam go każdemu. Mak jabłka i ser świetnie się sprawdzają w połączeniu z ciastem kruchym.

Makowo- serowe ciasto Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowo- serowe ciasto

 

  • Ciasto:
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 40 dag mąki
  • Mak:
  • 3 krople oleju migdałowego
  • 2 jajka
  • 20 dag maku
  • 20 dag cukru
  • Ser:
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Sok z 0,5 cytryny
  • 5 jaj
  • 25 dag cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 50 dag sera
  • Jabłka:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • 1 polewa

 

Sposób przygotowania:

Makowo- serowe ciasto
Ciasto: Z margaryny, mąki, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany, cukru pudru zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Jedną pieczemy osobno. Na drugą nakładamy kupkami naprzemiennie mak i ser. Pieczemy w formie 25/36 w 180 stopniach około 50 minut. Mak: Mak parzymy i mielimy dwa razy. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mak i olejek. Na końcu pianę ubita z białek. Ser: Ser mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser, proszek do pieczenia, budyń w proszku i sok z połowy cytryny. Z białek ubijamy pianę i na końcu mieszamy z serem. Jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy ciągle mieszając, pod koniec wsypujemy cukier i galaretkę w proszku ( można dać dwie galaretki) Chwilkę jeszcze smażymy. Studzimy. Przełożenie: Ciasto z makiem i serem- letnie jabłka- ciasto- polewa
Makowo- serowe ciasto
Ciasto: Z margaryny, mąki, proszku do pieczenia, żółtek, śmietany, cukru pudru zagniatamy ciasto.
Makowo- serowe ciasto
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy i olejek.
Makowo- serowe ciasto
Do utartych żółtek na końcu dodajemy mak.
Makowo- serowe ciasto
Ser: Ser mielimy dwa razy. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser, proszek do pieczenia, budyń w proszku i sok z połowy cytryny