SUPERPRZEPIS

Makrela Pieczona

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Makrela Pieczona Więcej zdjęć (4)

Pierwszy raz jadłam makrelę świeżą i określam jej smak na celujący !!!

Składniki:

Makrela Pieczona

 

  • 2 sztuki makrela świeża

 

  • Na marynatę:
  • 2 ząbki czosnku (pokrojony na drobna kosteczkę)
  • 4 łyżeczki nać pietruszki (posiekanej)
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki olej
  • sok z jednego plastra cytryny

 

Sposób przygotowania:

Makrela Pieczona
Z powyższych składników robimy marynatę-mieszamy. Z ryb odcinamy głowy.Następnie je myjemy . Solimy je w środku i na wierzchu.Nacinamy każdą w trzech miejscach (wystarczy z jednej strony) W nacięcia wkładamy po troszkę masła.Do środka makreli wkładamy część naszej przygotowanej marynaty.Układamy na folii aluminiowej i po całej długości ryb rozkładamy resztę marynaty. Zawijamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C (grzanie-góra,środkowa półka) i pieczemy około 30 minut. Podajemy z czym kto lubi :-)
Makrela Pieczona
Z powyższych składników robimy marynatę-mieszamy.
Makrela Pieczona
Z ryb odcinamy głowy.Następnie je myjemy . Solimy je w środku i na wierzchu.Nacinamy każdą w trzech miejscach (wystarczy z jednej strony)
Makrela Pieczona
te pyszne ryby udało mi się w końcu dostać w markecie Real :)

Tagi:

marynaty