SUPERPRZEPIS

Makrela pieczona z grzankami

  • 2
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Makrela pieczona z grzankami Więcej zdjęć (5)

wszyscy znacie makręle wędzone, ale czy jedliście tę rybę świeżą - pieczoną albo smażoną ?

Składniki:

Makrela pieczona z grzankami

 

  • 2 dorodne makrele surowe, świeże
  • MARYNATA - 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej papryczki chili
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 szczypty cukru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól
  • FARSZ - 1 bułeczka typu kajzerka
  • 2 łyżki stopionego masła
  • 2 garści łuskanych, pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 małe jajko
  • 1/3 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
  • sól, pieprz ziołowy

 

Sposób przygotowania:

Makrela pieczona z grzankami
ryby umyłam dokładnie, osuszyłam ręcznikami papierowymi, odcięłam łby, płetwy - oprócz ogonowej a boki ryby nacięłam kilkakrotnie bardzo ostrym nożem ukośnie, na głębokość ok. 1/2 cm. W miseczce zmieszałam sok z cytryny z cukrem, pieprzem ziołowym oraz drobno posiekanym czosnkiem i chili. Tą mieszankę posmarowałam ryby zarówno od środka jak i z zewnątrz starając się żeby marynata dostała się także w nacięcia. Ułożone w naczyniu ryby odstawiłam pod przykryciem do lodówki na kilka godzin - min. 2, ale można na całą noc. Bułkę - może być lekko czerstwa - pokroiłam w kostkę, razem ze skórką. Wrzuciłam na mocno rozgrzaną patelnię z masłem, dodałam orzechy i mieszając smażyłam aż kawałeczki bułki się zrumieniły, przełożyłam do miski. Gdy przestygły dodałam posiekaną natkę, skórkę cytrynową, wbiłam jajko, wymieszałam dokładnie, doprawiłam nieco solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę nałożyłam czubato do brzuchów zamarynowanych i dopiero teraz oprószonych solą ryb - dociskałam łyżką - nie przejmujcie się jeśli coś wypadnie - wszystko się zapiecze. Ryby ułożyłam na boku, w naczyniu do pieczenia - resztki nadzienia ułożyłam obok. Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, zmniejszyłam temp. do 180 st. C i piekłam ok. 35 minut. Podałam z sałatą.
Makrela pieczona z grzankami
boki ryby nacięłam kilkakrotnie bardzo ostrym nożem ukośnie, na głębokość ok. 1/2 cm.
Makrela pieczona z grzankami
W miseczce zmieszałam sok z cytryny z cukrem, pieprzem ziołowym oraz drobno posiekanym czosnkiem i chili.
Makrela pieczona z grzankami
Bułkę - może być lekko czerstwa - pokroiłam w kostkę, razem ze skórką. Wrzuciłam na mocno rozgrzaną patelnię z masłem,
Makrela pieczona z grzankami
Gdy przestygły dodałam posiekaną natkę, skórkę cytrynową, wbiłam jajko, wymieszałam dokładnie, doprawiłam nieco solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę nałożyłam czubato do brzuchów