SUPERPRZEPIS

Makrela pieczona z selerem i rozmarynem

  • 4
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Makrela pieczona z selerem i rozmarynem Więcej zdjęć (4)

Makrela tak upieczona wyszła bardzo smaczna:)

Składniki:

Makrela pieczona z selerem i rozmarynem

 

  • 2 świeże makrele

 

 

  • 1 garść gałązek cytrynowego tymianku

 

  • 2 łyżeczki przyprawy do ryb Kamis

 

 

  • 2 łodygi selera naciowego,bez liści

 

  • oliwa lub olej

 

Sposób przygotowania:

Makrela pieczona z selerem i rozmarynem
Sprawione makrele umyć i dokłdnie powycierać papierowym ręcznikiem. Naczynie żaroodporne skropić delikatnie olejem lub oliwą. Ryby natrzeć przyprawą do ryb, ułozyć w naczyniu. Do środka ryb powkładać pokrojonego selera oraz gałązki rozmarynu .Z cytryny wyciśnąć sok i obficie skropic nim ryby. Obie ryby naciąć nożem na górnej stronie i powkładać gałązki tymianku cytrynowego. Pokropić delikatnie olejem i wstawić do piekarnika na 30 min. Ja piekłam w 190 C. Smacznego:)
Makrela pieczona z selerem i rozmarynem
Srodek makreli napełniłam selerem i rozmarynem
Makrela pieczona z selerem i rozmarynem
W ponacinane miejsca powkłądałm tymianek
Makrela pieczona z selerem i rozmarynem
Tak upieczona ryba pasuje do ryżu czy komosy ryżowej