jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Makrela w sosie warzywnym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Makrela to ryba na każdą kieszeń i przy odrobinie fantazji można zrobić z niego całkiem niezłą potrawę. Z warzywami smakuje pysznie i ciekawie.

Makrela w sosie warzywnym

Składniki:

Makrela w sosie warzywnym

 

  • Składniki:
  • 4-5 makreli
  • 1 duża marchewka,
  • Jedna pietruszka,
  • ½ selera,
  • Biała część pora,
  • 1 cebula,
  • ¾ szklanki zielonego groszku ( z zalewy lub ugotowany Świerzy),
  • ¼ szklanki oleju do sosu,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • Olej do smażenia,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • Kilka ziaren ziela angielskiego,
  • Kilka listków laurowych,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Mąka, 2 jajka, bułka tarta do panierki,

 

Sposób przygotowania:

Makrela w sosie warzywnym
Ryby myjemy, osączamy i posypujemy przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce. W między czasie przygotowujemy sos. Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule kroimy w kostkę i rumieniony na oleju. Następnie dokładamy przygotowane warzywa. Składniki smażymy razem przez chwilę, podlewamy ½ szklanki wody, dodajemy przyprawy i dusimy. Kiedy jarzyny zmiękną dokładamy koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Doprawiamy, aby sos miał wyraźny, pikantny smak.Ryby maczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy z obu stron . Gotowe przekładamy na półmisek. Polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, udekorowane natką pietruszki.