iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Makron ryżowy z brokułem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie lekkie danie z makaronu ryżowego do tego różyczki brokułów i sos beszamelowy . Polecam na obiad lub kolację .

Makron ryżowy z brokułem

Składniki:

Makron ryżowy z brokułem

 

  • 1 opakowanie makaron ryżowy wstążki

 

  • 1 brokuł

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makron ryżowy z brokułem
Brokuła myjemy oczyszczamy kroimy na różyczki. Do garnka wlewamy wodę dodajemy sól do smaku i sok z połowy cytryny . Zagotowujemy i wrzucamy brokuła. Gotujemy ok 5 min. Następnie wrzucamy brokuł do miski z woda i kostkami lodu. Odcedzamy brokuła. Makron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy makron napęczniej odlewamy wodę a makaron zostawiamy na sitku. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy mąkę - mieszamy zalewamy mlekiem. Zagotowujemy. Doprawiamy solą , pieprzem i starta gałką muszkatołową. Zagotowujemy. Mieszamy brokuła z makronem. Wszystko polewamy sosem beszamelowym. Podajemy.