SUPERPRZEPIS

Małe kanie faszerowane

  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Małe kanie faszerowane Więcej zdjęć (5)

wyszła bardzo smaczna przekąska

Składniki:

Małe kanie faszerowane

 

  • kilka/kilkanaście kań - małych, stożkowych, jeszcze nie rozwiniętych
  • mielone z udźca indyka - po ok. 1 czubatej łyżeczce na grzyba, może trochę więcej na większe
  • kawałeczek marchewki starty na tarce
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • odrobina posiekanej świeżej chili
  • 2 - 3 łyżki mleka
  • masło klarowane
  • do smaku - sól, pieprz ziołowy, przyprawa ognista
  • bułka tarta
  • SOS - szalotka
  • masło
  • białe wino wytrawne
  • śmietanka słodka
  • przyprawy

 

Sposób przygotowania:

Małe kanie faszerowane
podałam wyżej mało precyzyjnie ilości składników, ale mięso miałam zmielone na kotlety i po prostu wykorzystałam trochę. Startą marchewkę podsmażyłam na 1 łyżeczce masła, razem z posiekaną drobno cebulką i chili, dodałam do mięsa. Doprawiłam do smaku, wymieszałam dokładnie dosypując 1 łyżeczkę bułki tartej i wlewając niewielką ilość mleka żeby masa nie była zbyt ścisła. Grzyby po dokładnym oczyszczeniu i wyłamaniu trzonków wrzuciłam na 2 minuty do wrzącej wody a potem odcedziłam. Małą łyżeczką do każdego nałożyłam porcję farszu delikatnie go ugniatając. Stroną od faszerowania przyłożyłam kapelusze do bułki tartej. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła. Kładłam grzyby faszerowane panierowanym spodem do dołu i smażyłam aż się zrumieniły. Następnie dodałam jeszcze łyżeczkę masła i posiekaną drobno dużą szalotkę, chwilę smażyłam. Wlałam ok. 1/2 szkl. wina i dusiłam pod przykryciem ok. 10 minut. Pod koniec dorzuciłam kwiaty cukinii bo miałam kilka na zbyciu - nie trzeba im dużo czasu - wystarczy 2 - 3minuty. Odkryłam patelnię, wyjęłam kwiaty a do grzybów dolałam kilka łyżeczek śmietanki i gotowałam aż sos zgęstniał, doprawiłam do smaku. Podałam po prostu z bułką.
Małe kanie faszerowane
kalepusiki grzybków oczyściłam i obgotowałam przez chwilę w lekko osolonym wrzątku
Małe kanie faszerowane
kiedy przestygły delikatnie nafaszerowałam je przygotowaną masą mięsną
Małe kanie faszerowane
podsmażyłam je od strony farszu a potem dodałam posiekaną szalotkę i wino - udusiłam
Małe kanie faszerowane
na koniec sos doprawiłam i dolałam śmietanki - po przekrojeniu takiego grzybka w środku znajdziecie mięsną niespodziankę