SUPERPRZEPIS

Małe kulki rybno-ziemniaczane

  • 11
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Małe kulki rybno-ziemniaczane Więcej zdjęć (4)

Pyszne kulki rybno ziemniaczane rodem z Portugalii podawane z sosem czosnkowym.

Składniki:

Małe kulki rybno-ziemniaczane

 

  • 500 solonych filetów z dorsza

 

 

  • 1 mala cebula

 

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • mąka do obtoczenia kulek

 

  • olej do smażenia

 

  • Sos:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Małe kulki rybno-ziemniaczane
Flety z dorsza wkladamy do naczynia z wodą i odstawiamy na kilka godzin,wodę zmieniamy dwukrotnie.Nastepnie filety pluczemy,zalewamy ponownie zimną wodą i gotujemy przez 5-10 min.Ugotowane odcedzamy z wody i rozdrabniamy dlonią lub widelcem.Dodajemy pietruszkę,pokrojoną cebulkę,galke muszkatałową,sól i pieprz.Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie,ugotowane odcedzamy i dobrze ugniatamy.Lekko cieple ziemniaki łączymy z rybą .Formujemy małe kulki i obtaczamy je w mące.Na patelnię wlewamy dosc duża ilosć oleju i smażymy kulki do ladnego zarumienienia się z obu stron.Nadmiar tłuszczu odsączamy poprzez ulożenie kulek na papierze kuchennym.Podajemy na cieplo lub zimno z sosem i sałatką.Sos przygotujemy poprzez dokladne zmiksowanie fery z jogurtem i czosnkiem
Małe kulki rybno-ziemniaczane
Ugotowaną rybe rozdrabniamy i dodajewmy przyprawy oraz jajko
Małe kulki rybno-ziemniaczane
Kulki obtaczamy w mące i smarzymy na rozgrzanym oleju,powinny być ladnie zrumienione
Małe kulki rybno-ziemniaczane
Bardzo dobre na zimno i ciepło,z dodatkiem sosu z fety i jogurtu