akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Małe pizze na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Tradycyjne małe pizze na drożdżach posypane ulubionymi dodatkami. Sos na bazie ketchupu z dodatkiem czosnku, który nadaje sosu wyrazistego smaku. Z przepisu otrzymacie 8 małych pizzerek. Serdecznie polecam!

Małe pizze na drożdżach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Małe pizze na drożdżach

 

 

  • Sos:
  • ketchup
  • przyprawy (oregano, majeranek, czosnek itp.)

 

  • Dodatkowo:
  • ser żółty starty
  • ulubione dodatki, np. szynka, pieczarki, cebula, salami itp.

Sposób przygotowania:

Małe pizze na drożdżach
1. Ciasto: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie wyrobić za pomocą miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2. Sos: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. 3. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami, podzielić na 8 równych części i uformować z nich koła. Każde posmarować sosem i ułożyć na nim ulubione dodatki. Wierzch obficie posypać startym, żółtym serem. Pizze piec w 180st.C około 15-20 minut. Wyjąć i lekko przestudzić. Podawać jeszcze ciepłe. Smacznego!
Małe pizze na drożdżach
Wysmarowanie spodów ciasta sosem pomidorowym.