slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Małe pizzerinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na małe pieczone pizzerinki. Świetnie smakują jeszcze ciepłe z ketchupem. Polecam na kolację.

Małe pizzerinki

Składniki:

Małe pizzerinki

 

  • ciasto:2 szkl mąki + do podsypania
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • ¾ szkl ciepłej wody
  • pozostałe: 100 g kabanosów
  • 125 g mozzarelli
  • 100 g sera żółtego
  • 1 mała cebulka
  • ½ czerwonej papryki
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Małe pizzerinki
Do miski wkładamy składniki na ciasto i zagniatamy z nich ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki:

na cienkie plasterki kroimy kabanosy a mozzarellę w drobną kostkę. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę a ser żółty w cienkie małe plasterki. Pomidorki i paprykę myjemy. Pomidorki przekrajamy na pół a z papryki wykrajamy pestki i kroimy ją w kosteczkę. 

Lekko natłuszczamy blaszkę i dłonie. Rękoma nabieramy odrobinę cista (garść) i rozpłaszczamy je w dłoniach. Układamy na blaszce małe krążki ciasta. Ciasto smarujemy odrobiną ketchupu. Na to układamy po kolei: mozzarellę, cebulę, paprykę, kabanosy i po jednej połówce pomidorka. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Na wierzchu układamy odrobinę żółtego sera. Odstawiamy pizzerinki na 15 minut.

Po tym czasie wstawiamy pizzerki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakują na ciepło z ketchupem.