truskαffkα ♥

truskαffkα ♥

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Małe tarty lotaryńskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie. Zimny bufet.

Małe tarty lotaryńskie

Składniki:

Małe tarty lotaryńskie

 

  • 250 g ciasta kruchego do tarty (może być
  • 150 g wędzonej piersi kurczaka
  • 100 g startego sera gruyere
  • 200 ml creme fraiche (można zastąpić gęstą kwaśną śmietaną 22% - 30%)
  • 3 jaja
  • 20 g masła
  • Gałka muszkatałowa
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Małe tarty lotaryńskie
Rozwałkować ciasto, tak by otrzymać placek o grubości 3 mm. Wyciąć w nim 4 kółka o średnicy 15 cm i włożyć nimi okrągłe formy do ciasto wysmarowane uprzednio masłem. Nakłuwać ciasto widelcem.
Pokroić wędzoną pierś w drobną kostkę i nie dodając tłuszczu, przyrumienić na patelni zapobiegającej przywieraniu potraw. Gdy kostki nabiorą złotego koloru, zdjąć patelnię z ognia.
W misce utrzeć jaja z creme fraiche, startym serem gruyere, szczyptą soli i pieprzu oraz startą gałką muszkatałową.
Ułożyć kostki mięsa na cieście, a całość polać przygotowaną masą, Wstawić foremki do piekarnika (nagranego do tempereatury 190 stopni C) i piec przez koło 25 minut.
Wyciągnąć tartę z piekarnika, zostawić do wystygnięcia. Wyjąć z formy i podawać przyozdobioną szczypiorkiem.