pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Malinkowy zawrót głowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

bardzo dobry deser. polecam

Malinkowy zawrót głowy

Składniki:

Malinkowy zawrót głowy

 

  • 20 dag cukru puder
  • cukier wanilinowy
  • 8 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • szklanka mąki
  • MASA:
  • 8 białek
  • 25 dag cukru pudru
  • MASA Z MALIN:
  • 30 dag malin
  • 2 galaretki czerwone
  • MASA MIĘDZY PLACKI
  • 750 ml śmietany 36 proc.
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Malinkowy zawrót głowy
CIASTO: margarynę dać do miski. Zacząć ucierać. Dodać cukier puder i cukier wanilinowy a następnie żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę, podzielić na dwie części i wyłożyć na brytfanny. Pianę ubić z białek i dodać cukier puder. Tak powstałą gęstą pianę podzielić na dwie części wyłożyć na ciasta. Piec ok. 25 minut jeden. Potem włożyć drugi. Oba upiec i ostudzić. Przygotować galaretkę jak na opakowaniu. Odstawić do lekkiego stężenia. MASA: śmietanę ubić, dodać cukier puder i rozrobioną żelatynę (wg przepisu na opakowaniu). Połowę masy wyłożyć na jeden placek. Następnie tężejącą galaretkę połączyć z malinami. Zmiksować, żeby maliny się rozpadły. Wyłożyć taką masę na masę ze śmietany. Na to wyłożyć drugą połowę masy śmietanowej. Przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Smacznego.