2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Malinowe fale dunaju

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Dwukolorowe ciasto z malinami i słodką śmietanową pianką to wspaniały deser na różne okazje,zachwyca wyglądem i smakiem:)

Malinowe fale dunaju Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowe fale dunaju

 

  • Ciasto na formę o wym 24/28 cm:
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 szklanki świeżych malin

 

  • Masa:
  • 500 g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fiks
  • 1/2 szklanki malin
  • 100 g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Malinowe fale dunaju
CiastoMargarynę rozpuścić w rondelku przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę,zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia na przemian wlewać rozpuszczoną margarynę.Ciasto podzielić na dwie równe części,do jednej wsypać kakao i wlać mleko,wymieszać. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wylać jasne ciasto a na wierzch ciasto ciemne,powciskać umyte i osuszone maliny. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 40 minut.Upieczone ciasto wystudzić. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania cukier puder i śmietan fiksy,zmiksować po chwili dodać maliny i wymieszać.Tak przełożonym kremem posmarować wierzch zimnego ciasta,posypać startą na tarce mleczną czekoladą.Schłodzić w lodówce.
Malinowe fale dunaju
jajka miksujemy z cukrem na puszystą pianę
Malinowe fale dunaju
dwukolorowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem
Malinowe fale dunaju
na wierzchu ciasta rozsypujemy maliny....
Malinowe fale dunaju
upieczone ciasto przekładamy malinowym kremem