jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowe lody z sosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Lody te możemy przygotować także z wykorzystaniem innych owoców (borówek, truskawek, porzeczki, jeżyny). Malinowe to jednak moje ulubione. Polane sosem smakują znakomicie.

Malinowe lody z sosem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Malinowe lody z sosem

 

  • Lody:
  • 300 ml śmietanki 30%,
  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego,
  • 400 g świeżych lub mrożonych malin,

 

  • Sos:
  • 1,5 szklanki malin,
  • 1 łyżka kopiata galaretki malinowej

 

Sposób przygotowania:

Malinowe lody z sosem
Maliny miksujemy i przecieramy przez sito by usunąć pestki. Śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy skondensowane mleko. Ubijamy razem. Do puszystej masy wlewamy wczesnej przygotowany malinowy sok. Dokładnie mieszamy całość. Przekładamy do zamrażalnika. Po około 1 godzinie mrożenia lody mieszamy. Czynność powtarzamy około 3-4 razy co 0,5-1 godziny zamrażania.Gotowe lody podajemy polane malinowym sosem Sos: Maliny miksujemy. Usuwamy pestki przecierając otrzymany mus przez sito. Sok zagotowujemy i dokładamy do niego galaretkę. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowym polewamy lody.
Malinowe lody z sosem
Po zmiksowaniu owoców usuwamy z nich pestki
Malinowe lody z sosem
Gotową masę lodową pozostawiamy do zamrożenia

Tagi:

lody sosy lody