kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Malinowe pankejki ombre

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Znudziły Ci się tradycyjne placuszki na śniadanie??? Koniecznie wypróbuj moich malinowych pankejków z sosem różanym.

Malinowe pankejki ombre

Składniki:

Malinowe pankejki ombre

 

  • składniki:
  • 1 jajko (najlepiej wiejskie)
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 1 1/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • na sos różany:
  • 1 opakowanie mrożonych malin
  • 1 łyżeczka surowej konfitury z płatków róży
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Malinowe pankejki ombre

ETAP 1:

Składniki na placuszki umieść w dużej misce i zmiksuj do połączenia składników. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstaw ciasto na kwadrans.

W tym czasie przygotuj sos. Rozmrożone maliny zmiksuj blenderem na mus, a następnie przetrzyj przez sitko aby pozbawić je pestek. Odłóż 1/2 szklanki musu. Resztę malinowego musu umieść w rondelku, dodaj konfiturę z płatków róży, cukier trzcinowy oraz 50 ml wody. Doprowadź do wrzenia. Łyżeczkę skrobi rozprowadź z łyżeczką wody i wlej do sosu. Gdy sos zgęstnieje odstaw go do lekkiego przestudzenia.

Rozgrzej patelnię ( ja smażyłam swoje pancakes na patelni teflonowej bez tłuszczu), małą chochelką nakładaj porcje ciasta. Najpierw usmaż dwa placuszki. Następnie dodaj do ciasta dwie łyżki musu malinowego, dokładnie wymieszaj i usmaż dwa placuszki.

Teraz dodaj łyżkę musu, wymieszaj ciasto i usmaż jednego placuszka. Na końcu dodaj resztę musu, dokładnie wymieszaj ciasto i usmaż resztę placuszków.

Przygotuj talerz, układaj na nim placki od najciemniejszego do najjaśniejszego. Każdy placuszek przełóż łyżką sosu różanego. Z tej porcji ciasta otrzymałam 8 sporych pankejków.


Tagi:

placki danie