mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Malinowe pierogi z serem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pierogi w malinowym ogrodzie. Wersja bez cukru, ale można oczywiście go dodać. Pierogi są lekkie, letnie i bardzo dobre.

Malinowe pierogi z serem

Składniki:

Malinowe pierogi z serem

 

  • ciasto:

 

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody gorącej około
  • 1 łyżka olej
  • sól szczypta

 

  • nadzienie:
  • 250 g sera śmietankowego
  • 250 g malin

 

  • pozostałe
  • 150 ml śmietany kremówki 36 %
  • 150 g malin na mus i do dekoracji
  • mięta

Sposób przygotowania:

Malinowe pierogi z serem

ETAP 1:

Malinowe pierogi z serem
ciasto rozwałkowuję na cienki blat na desce

Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, gorąca wodę, i mieszam widelcem, ciasto jest gorące wiec trzeba odczekać aż będzie je można zagnieść rękoma. Wałkuję na cienki placek na desce podsypanej mąką.

ETAP 2:

Malinowe pierogi z serem
nadzienie z sera i malin świeżych bez cukru

Do miski przekładam mascarpone, i świeże maliny. Mieszam i rozgniatam maliny widelcem.

ETAP 3:

Malinowe pierogi z serem
w foremce do pierogów ciasto z nadzieniem

Ciasto kroje na kwadraty i przekładam do foremki do pierogów, dodaję nadzienie.

ETAP 4:

Malinowe pierogi z serem
pierogi ulepione na desce podsypanej maką

Sklejam pierogi i gotuję we wrzącej wodzie do której wlewam łyżkę oliwy. Od wypłynięcia na wierzch gotuję dwie minuty.

Pierogi podaję z ubitą śmietaną kremówka, zmiksowanymi malinami i malinami świeżymi.


Tagi:

dania pierogi