jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowe tartaletki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

W sezonie malinowym idealne na słodką przekąskę. Moje dzieci uwielbiają takie małe słodkości. I oczywiście aktywnie pomagają przy ich przygotowaniu:).

Malinowe tartaletki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Malinowe tartaletki

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • 200 g masła,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 3 łyżki rozpuszczonej margaryny do wysmarowania foremek,
  • Dodatkowo:
  • Maliny do wypełnienia
  • Cukier puder do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Malinowe tartaletki
Foremki smarujemy rozpuszczoną margaryną. Składniki ciasta przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę. Gotowe ciasto schładzamy około 0,5 godzimy.Schłodzone dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3. Większą część ciasta wałkujemy i wykładamy nim przygotowane tartaletki. Na wyłożonym cieście kruchym układamy po kilka malin (6-8). Teraz wałkujemy na prostokąt mniejszą część. Rozwałkowane ciasto tniemy na wąskie paski (najlepiej radełkiem). Z wyciętych pasków wykonujemy na malinach kratę.Tak przygotowane babeczki pieczemy około 20 minut w 180ºC. Gotowe studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Malinowe tartaletki
wierzch tartaletek wykańczamy paskami z ciasta