misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Malinówka kardynalska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Maliny przepłucz i osusz na sicie. Następnie włóż do gąsiora i zalej litrem spirytusu.......

Malinówka kardynalska

Składniki:

Malinówka kardynalska

 

  • 1 kg dojrzałych malin
  • 1 litr spirytusu
  • 25 dag cukru

 

Sposób przygotowania:

Malinówka kardynalska
Maliny przepłucz i osusz na sicie. Następnie włóż do gąsiora i zalej litrem spirytusu.. szczelnie zamknij gąsior, odstaw w słoneczne miejsce. Po miesiącu zlej nalewkę i przefiltruj ją przez bibułę kuchenną. Wsyp do rondla cukier, zalej litrem wody, gotuj aż cały cukier dobrze się rozpuści. Nalewkę połącz z syropem cukrowym, następnie przelej do ciemnych butelek, szczelnie zamknij i odstaw na co najmniej na tydzień.