Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Malinowy bałagan wg Alex

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny deser z bezikami i malinami

Malinowy bałagan wg Alex Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowy bałagan wg Alex

 

  • 2 białka
  • Szczypta soli
  • 125 g cukru pudru
  • 200 g śmietany 30%
  • 1 op. serka mascarpone
  • 200 g malin
  • Cukier puder do smaku

 

Sposób przygotowania:

Malinowy bałagan wg Alex
Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder, cały czas miksując aż piana będzie lśniąca. Na papier do pieczenia nakładać łyżeczką (można szprycą, ale ja akurat nie miałam) porcje masy. Piec około 35-40 minut w 120 stopniach. Wystudzić. W misce ubić kremówkę, dodać mascarpone i zmiksować. Dodać maliny (kilka odłożyć do dekoracji), osłodzić do smaku (pamiętając, że bezy są słodkie). I delikatnie wymieszać. Upieczone ostudzone bezy lekko pokruszyć i delikatnie zamieszać. Masę rozłożyć do pucharków lub szklaneczek, udekorować pokruszonym bezikiem i malinką, podawać od razu
Malinowy bałagan wg Alex
Białka ubić ze szczypta soli na sztywną pianę Dodawać stopniowo cukier puder cały czas miksując aż piana będzie lśniącaEtap 1
Malinowy bałagan wg Alex
Na papier do pieczenia nakładać łyżeczką porcje masy Piec około 35-40 minut w 120 stopniach Wystudzić
Malinowy bałagan wg Alex
W misce ubić kremówkę dodać mascarpone i zmiksować Dodać maliny osłodzić do smaku I delikatnie wymieszaćEtap 3
Malinowy bałagan wg Alex
Upieczone ostudzone bezy lekko pokruszyć i delikatnie zamieszaćEtap 4