jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowy jogurtowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 16

To rodzaj ciasta, które powstaje błyskawicznie, ale tez szybko znika z talerza:). Maliny możemy zastąpić w nim innymi sezonowymi owocami.

Malinowy  jogurtowiec Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Malinowy jogurtowiec

SKŁADNIKI

  • Blaszka 25x30 cm

 

  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • 3 duże jajka,
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 szklanki malin,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia owoców
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Malinowy jogurtowiec

ETAP 1

Malinowy  jogurtowiec
Cukier oraz jajka umieszczamy w misce

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier.

ETAP 2

Malinowy  jogurtowiec
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę

Całość ubijamy na puszystą masę.

ETAP 3

Malinowy  jogurtowiec
Dodajemy jogurt oraz sypkie składniki

Do ubitych jajek dodajemy sypkie składniki, olej oraz jogurt. Całość miksujemy do połączenia składników.

ETAP 4

Malinowy  jogurtowiec
Na wyłożoną papierem blaszkę wykładamy ciasto

Gotowe ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę.

ETAP 5

Malinowy  jogurtowiec
Na ciasto wykładamy oprószone mąką maliny

Maliny oprószamy mąką ziemniaczaną. Tak przygotowane wykładamy na wyłożone ciasto.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy, studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.