Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 673]

Malinowy ryż z budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser smakuje naprawdę niesamowicie i jest przepyszny - bardzo puszysty oraz kremowy. Koniecznie spróbujcie.

Malinowy ryż z budyniem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Malinowy ryż z budyniem

3-4 porcje:

  • 1 woreczek ryżu (100g)
  • 1 łyżka śmietany (czubata)
  • 2-3 łyżeczki cukru malinowego (ilość wg gustu)
  • 1 budyń malinowy (bez cukru)
  • 450 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 20g masła
  • 2 łyżki mleka w proszku (płaskie)

Dodatkowo:

  • sos malinowy

Sposób przygotowania:

Malinowy ryż z budyniem

Ryż:

Malinowy ryż z budyniem
Lekko rozgotowany ryż jest smaczniejszy.

Ryż należy ugotować według wskazówek na opakowaniu.
Powinien być lekko rozgotowany.

Budyń:

Malinowy ryż z budyniem
Budyń powinien być gęsty i bez jakichkolwiek grudek.

350 ml mleka zagotować, a w reszcie rozmieszać proszek budyniowy z cukrem.

Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem i energicznie mieszając - doprowadzić do zagotowania się.

Do gotowego i gęstego budyniu należy wmieszać masło.

Deser:

Malinowy ryż z budyniem
Deser powinien być puszysty - dzięki porządnemu zmiksowaniu.

Ryż wymieszać ze śmietaną, cukrem malinowym i na końcu z gorącym budyniem.

Do całości wmieszać mleko w proszku.

Deser zmiksować do puszystości.

Podanie:

Malinowy ryż z budyniem
Deser jest pyszny na ciepło oraz po schłodzeniu.

Deser przełożyć do miseczek, polać sosem malinowym i udekorować wg uznania.

Można spożywać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce.

Tagi:

ryż deser