jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowy sernik na zimno w pucharkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Gotowy deser dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi. Podajemy. Ser i maliny- znakomite połączenie! Deser idealnie orzeźwia w ciepłe dni! Polecam!

Malinowy sernik na zimno w pucharkach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowy sernik na zimno w pucharkach

 

  • Składniki na 4- 5 porcji:
  • Masa serowo-malinowa:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 0,5 kg sera z wiaderka,
  • 3 lekko kopiate łyżki żelatyny,
  • około 450 gram malin,
  • Cukier puder do smaku -około 3-4 łyżki
  • Dodatkowo:
  • 1 galaretka czerwona,
  • Świeże maliny (około 1 szklanka),
  • Bita śmietaną do dekoracji,
  • 2 kostki czekolady deserowej do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Malinowy sernik na zimno w pucharkach
MASA SEROWA: Maliny przekładamy do garnka i podgrzewamy około 5 minut. Tak przygotowane przecieramy przez sito. W ten sposób uzyskamy około 1 szklankę gęstego malinowego soku. Sok studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W dalszej kolejności dodajemy malinowy sok. Całość słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu masę przelewamy do przygotowanych pucharków. Pucharki odkładamy do chłody by masa zastygła. DODATKOWO: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu (u mnie w 2 szklankach wody) . Rozpuszczoną pozostawiamy do ostygnięcia. Na zastygniętej masie malinowo - serowej układamy świeże maliny. Zalewamy je zimną galaretką. Ponownie wstawiamy do chłodu, by ta zastygła.
Malinowy sernik na zimno w pucharkach
zaczynamy od przygotowania soku malinowego
Malinowy sernik na zimno w pucharkach
Schłodzoną śmietankę ubijamy. Dodajemy ser
Malinowy sernik na zimno w pucharkach
Do masy na koniec wlewamy sok malinowy. miksujemy
Malinowy sernik na zimno w pucharkach
na zastygniętym malinowym serniku układmay maliny. Zalewamy galaretką.