zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Malinowy skubaniec wg Zub3ra

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Podobnym ciastem zostałem niedawno poczęstowany. Postanowiłem zmodyfikować mojego pleśniaka aby przypominało mi tamte ciasto.

Malinowy skubaniec wg Zub3ra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Malinowy skubaniec wg Zub3ra

 

  • 2 1/2 szk mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żołtka
  • 1/2 szk cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 masło
  • szczypta soli
  • 2 łyż mąki
  • 1 słoik dżemu malinowego
  • Pianka:
  • 4 białka
  • szczyptę soli
  • budyń waniliowy
  • 1/2 szk cukru
  • 2 łyżki dżemu malinowego
  • barwnik czerwony
  • polewa biała czekoladowa

Sposób przygotowania:

Malinowy skubaniec wg Zub3ra
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy szczyptę soli i zimne masło. Dokładnie siekamy nożem. Do mąki dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy kakao. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Jedno częścią jasnego ciasta wylepiamy dno tortownicy. Lekko podpiekamy. Na podpieczone ciasto wykładamy dżem malinowy i równomiernie rozsmarowujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną. Dodajemy cukier, budyń i dżem. Na koniec dodajemy kilka kropelek barwnika aby uzyskać różowy kolor. Dokładnie mieszamy. Na wyłożony dżem ścieramy na tarce kakaowe ciasto. Następnie wykładamy pianę oraz ścieramy pozostałe jasne ciasto. Pieczemy w 180 stopniach ok 1 godzinę. Upieczone ciasto studzimy. Oblewamy polewą czekoladową. Smacznego! 
Malinowy skubaniec wg Zub3ra
Mąkę dokłądnie siekamy z zimnym masłem.
Malinowy skubaniec wg Zub3ra
Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 części.
Malinowy skubaniec wg Zub3ra
Lekko podpiekamy spód ciasta i roszmarowujemy dżem.
Malinowy skubaniec wg Zub3ra
Na dzem wykłądmay ciemne ciasto, pianę i jasne ciasto.