misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Małopolski krupnik jaglany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

dla smakoszy krupników.........

Małopolski krupnik jaglany

Składniki:

Małopolski krupnik jaglany

 

 

Sposób przygotowania:

Małopolski krupnik jaglany
Umyte grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie i zostawić na 2-3 godz. Opłukaną kaszę jaglaną zalać szklanka zimnej wody i ugotować z dodatkiem masła. Mięso wołowe włożyć do 2 litrów wody wraz z liściem laurowym oraz ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, doprowadzić do wrzenia, a później gotować na niewielkim ogniu około 30 minut. Dodać umyte udka kurczaka, namoczone grzyby ( i wodę, w której się moczyły), cebule, włoszczyznę, gotować razem na niewielkim ogniu ok. 40 minut, po czym wywar przecedzić. Obrane z kości miękkie mięso pokroić w kawałki, grzyby w paseczki, jedna marchewkę w plasterki. Obrane ziemniaki umyć, pokroić w kostkę, zalać przecedzonym wywarem, gotować około15 minut, dodać mięso, kaszę, marchewkę i grzyby, dokładnie wymieszać, gotować razem 5-7miut, doprawić do smaku solą i pieprzem, zaciągnąć rozkłóconą z żółtkiem śmietaną, podgrzać (nie gotować). Przed podaniem posypać natką.