margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Małosolne ogóreczki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Małosolne ogóreczki goszczą na moim stole rok w rok. Coroczny hit!! :))

Małosolne ogóreczki

Składniki:

Małosolne ogóreczki

 

Sposób przygotowania:

Małosolne ogóreczki
Ilość ogórków uzależniona jest od naczynia w którym je kwasimy, ja mam 3 litrowy kamionkowy garnek :) Ogórki dokładnie umyć. Liście: wiśni, czarnej porzeczki, orzecha oraz koper umyć. Korzeń chrzanu oczyścić. Ogórki wkładać do garnka i co jakiś czas przekładać je liśćmi, czosnkiem, chrzanem i koprem. Zlewamy ogórki gorącą wodą z solą. Na każdy litr wody jedna stołowa łyżka soli ja dodaję również łyżeczkę cukru (na całość). Na koniec wkładamy piętkę chleba. Przykrywamy i po kilku dniach mamy gotowe ogóreczki. :) Smacznego.