jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Małpi chlebek z sezamem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kto lubi cynamon i sezam to na pewno zostanie fanem tego chlebka, który właściwie składa się z wielu chrupiacych bułeczek.

Małpi chlebek z sezamem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Małpi chlebek z sezamem

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Małpi chlebek z sezamem
Lekko podgrzej mleko. Z połowy mleka, cukru drożdży i 2 łyżek mąki przygotuj zaczyn. Gdy drożdże ruszą wlej je do miski, dodaj mąkę i szczyptę soli. Wyrabiaj drożdżowe ciasto wlewając na koniec stopione , przestudzone masło. Kiedy ciasto będzie jednolite, zakryj miskę ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyjmij ciasto z miski, zagnieć i podziel na małe porcje. Każdą z porcji formujemy w kulkę, zanurzamy w maśle i obtaczamy cukrem wymieszanym z cynamonem i sezamem. Ułóż kuleczki kolejno w foremce żaroodpornej. Kiedy foremka jest już pełna, przykryj ją folią i odstaw do wyrośnięcia na ok 20-25 minut. Piecz chlebek około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC. Po lekkim przestudzeniu podawaj chlebek polany miodem.
Małpi chlebek z sezamem
Ułóż kuleczki kolejno w foremce żaroodpornej. Kiedy foremka jest już pełna, przykryj ją folią i odstaw do wyrośnięcia
Małpi chlebek z sezamem
Piecz chlebek około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC.

Tagi:

chleb