privatedo

privatedo

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Małpi figiel

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łazanka, nie łazanka chińska układanka

Małpi figiel

Składniki:

Małpi figiel

 

  • 200 g brokułów bez szypułek
  • 2 małe papryki (1 czerwona i 1 zielona)
  • 2 starte marchewki
  • 2 posiekane cebule
  • 100 g kiełków sojowych
  • 100 g kapusty chińskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 g makaronu ryżowego z tapioką
  • Olej do smażenia

 

  • Sos słodko-kwaśny:
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 60 ml octu winnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 mą łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili

 

Sposób przygotowania:

Małpi figiel
Brokuły podzielić na małe części.
Papryki pokroić w paski 2 centymetrowe.
Wymieszać marchew, cebule, kiełki sojowe, posiekany czosnek i imbir.
Rozgrzać olej w woku i wrzucić warzywa, tylko do ich zmiękczenia.
Pozostawić do ostygnięcia.
Makaron pozostawić na 3-4 minuty w gorącej wodzie, następnie osączyć.
Połączyć makaron z warzywami.
Liście kapusty blanszować.
Na każdym liściu nakładać farsz i zawijać liście jak na gołąbki.

Sos:
Wlać sok, ocet i cukier do rondla. Mélanger. Mieszać na średnim ogniu do rozpuszczenia cukru. Połączyć mąkę kukurydzianą z wodą do uzyskania jednorodnej substancji i wlać do rondla. Gotować na średnim ogniu do wrzenia, cięgle mieszać. Zmniejszyć płomień, dodać sos chili.

W rondlu rozgrzać olej i układać kapustę, pozostawić 2 minuty opiekając z każdej strony.
Odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać z sosem.