lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Małże w winie na czarnym spaghetti

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Małże portugalskie z białym winem podane na spaghetti barwionym naturalnym czarnym atramentem z kałamarnicy.

Małże w winie na czarnym spaghetti

Składniki:

Małże w winie na czarnym spaghetti

Składniki

  • 500 g małży
  • 250 g czarnego spaghetti
  • 7 sztuk suszonych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 40 g masła
  • cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kolendra
  • cytryna
  • curry
  • oliwa
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Małże w winie na czarnym spaghetti
Małże opłukać pod bieżącą wodą. Makaron ugotować al dente. Czosnek i imbir, obrać i posiekać w drobną kostkę. Suszone pomidory pokroić w paseczki. Seler pokroić, cebulę obrać i pokroić w półplasterki.

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek, imbir i cebulę. Zeszklić. Następnie dodać pomidory i seler naciowy, doprawić lekko pieprzem i curry. Przesmażyć razem około 5 minut.

Do warzyw dodać wino i masło, doprowadzić do wrzenia i wrzucić małże. gotować 5 minut, aż otworzą się małże od czasu do czasu potrząsając garnkiem. Na koniec dodać poszatkowaną kolendrę. Wymieszać. Podawać na czarnym spaghetti.