gosiczek821

gosiczek821

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Mandagilias czyli klopsy po Hiszpańsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Warto wypróbować,to typowe danie Hiszpańskie,naprawdę bardzo pyszne:)

Mandagilias czyli klopsy po Hiszpańsku

Składniki:

Mandagilias czyli klopsy po Hiszpańsku

 

  • 1 kg mięsa mielonego(ja daję mieszane wieprzowy-wołowy-drobiowe)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bułka
  • 2 jajka
  • pęczek zielonej pietruszki
  • 2 cebule
  • 150 g sosu pomidorowego,niezaprawionego lub sok pomidorowy(nieraz dodaję też zmiksowane w całości pomidory)
  • garść migdałów
  • garstka orzechów laskowych
  • oliwa
  • 1/4 szklanki koniaku(jak ktoś nie ma może być bez)
  • sól
  • pieprz
  • jedna kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Mandagilias czyli klopsy po Hiszpańsku
Do mięsa dodajemy namoczoną bułkę wyciśnięty czosnek,poszatkowaną pietruszkę ale tylko połowę,jajka,sól pieprz.Zagniatamy i wyrabiamy małe kuleczki(klopsiki).Lekko obtaczamy w mące i smażymy na oliwie na złoto.Następnie do miski wrzucamy orzechy,migdały resztę zielonej pietruszki,koniak,lub tyle samo wody i miksujemy.W osobnym pojemniku miksujemy obraną cebulę.Kiedy klopsy będą gotowe wyciągamy je z patelni i wrzucamy do garnka,na tym samym tłuszczu(ale połowę odlewamy)smażymy zmiksowaną cebulę po kilku minutach dodajemy sos pomidorowy po kolejnych kilku minutach(2-3)dodajemy zmiksowane orzechy...dodajemy kostkę rosołową,podlewamy pół szklanki wodą kiedy się zagotuje,zalewamy klopsiki.Dusimy na bardzo małym ogniu często sprawdzając,przez 10 min.