Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Mandarynkowy miętus z kolorowym pieprzem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Delikatny miętus nie potrzebuje by z nim wiele działać. Po prostu wycięłam filety bez skóry i marynowałam je w soku z mandarynki.

Mandarynkowy miętus z kolorowym pieprzem

Składniki:

Mandarynkowy miętus z kolorowym pieprzem

 

  • 2 filety z miętusa ( bez skóry i ości )
  • 1 duża soczysta mandarynka
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
  • 2 łyżki oleju ( użyłam kokosowy)
  • mąka do oprószenia
  • 1/2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Mandarynkowy miętus z kolorowym pieprzem
Grubszy kawałek miętusa ( miałam połówkę średnio dużej sztuki od strony głowy) umyłam i nacięłam przy kręgosłupie . Filetowałam wycinając płat mięsa ze skórą , a potem ostrym nożem odcinając skórę ( kręgosłup, skórę, obcięte skrzela można użyć do zrobienia rybnego wywaru ). Mięso mintaja ułożyć w zamykanym pojemniczku i skropić wyciśniętym z mandarynki. Posypać grubo zmielonym kolorowym pieprzem. Zostawić na 30 minut. Wyjąć i osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi. Jeszcze raz posypać pieprzem, lekko posolić. Oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć filety na rumiano. Podałam z plastrami smażonych ziemniaków i surówką z pory z mandarynką i delikatnym dresingiem z oleju , soku mandarynkowego , soli, odrobiny miodu i pieprzu.