reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Maqueca po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mój rożni się od oryginału bardzo, też nie mam dostępu do dużego wyboru ryb i oleju palmowego, ale danie bardzo zasmakowała mojej rodzince, dlatego polecam może i Wam spasuje, bo to smakowity sposób na piątkową ( i nie tylko) rybkę

Maqueca po polsku

Składniki:

Maqueca po polsku

 

  • 600g ryby ( świeżej lub rozmrożonej)

 

  • 1/2 opakowania zupy cebulowej "Hortex"

 

 

 

 

  • 1 szklanka wywaru warzywnego lub wody

 

  • 1 szklanka mleczka kokosowego

 

  • 3 łyżki oleju

 

 

  • 1 plaska łyżeczka ostrej papryki

 

  • 2 łyżki natki pietruszki lub kolendry

 

 

Sposób przygotowania:

Maqueca po polsku
Filety lekko solimy i oprószamy pieprzem, kroimy na kawałki ( takie na jeden kęs) i obtaczamy mąką. Paprykę kroimy na plasterki, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy składniki zupy cebulowej, podsmażamy mieszając, aż sie rozmrożą. Dodajemy paprykę i czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, smażymy razem przez chwilkę. Jak papryka zacznie mięknąć dodajemy przyprawy, całość podlewamy wywarem i mleczkiem kokosowym. Dusimy przez około 3 minuty. Do warzyw dodajemy pomidory i teraz doprawiamy do smaku. Gdy już będzie nam smakować dodajemy ryby i od tej chwili już nie mieszamy mocno, bo kawałki sie porozpadają. Dusimy do miękkości ryby. Ten gulasz smakuje najlepiej z ryżem, choć mój M woli z makaronem lub ziemniakami :)

Tagi:

ryba ryby zupa