Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Marchew z jabłkami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Marchewka z jabłkami i smażoną cebulą to łatwy do przygotowania i smaczny dodatek do dania z mięsem.

Marchew z jabłkami i cebulą

Składniki:

Marchew z jabłkami i cebulą

 

  • 70 dag marchewki
  • 4 jabłka winne
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • ocet winny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Marchew z jabłkami i cebulą
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Marchew obrać pokroić w kostkę wsypać do garnka, wlać szklanką wody, dodać masło, odrobinę soli i cukru, gotować pod przykryciem przez kilka minut. Następnie połączyć z cebulą i gotować do miękkości. Do miękkiej marchewki dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłka, gotować ok 2 minuty. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem winnym, wymieszać, posypać szczypiorkiem.