Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pieczone warzywa smakują inaczej, niż gotowane czy duszone, mam wrażenie że zyskują niepowtarzalną słodycz i są delikatniejsze. W moim daniu połączyłam je dodatkowo z ziołami, czosnkiem i chrupiącymi ziarenkami.

Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami

 

  • 5 średnie marchewek
  • 1,5 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • kilka gałązek tymianku
  • oliwa
  • pieprz do smaku
  • ziarenka słonecznika, sezamu, siemienia lnianego do posypania

Sposób przygotowania:

Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami
Umyte i obrane marchewki kroję w niezbyt grube plastry, przekładam do miski, wlewam kilka łyżek oliwy, dodaję sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszam wszystko razem, by marchewka dokładnie pokryła się przyprawami. Na dno naczynia do zapiekania wlewam 2-3 łyżki oliwy, wykładam na przemian plastry marchewki i ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Dodaję pokrojony w plasterki czosnek, układam na górze kilka gałązek tymianku. Przykrywam naczynie folią aluminiową i piekę przez 40 minut w piekarniku w temperaturze 220 stopni C. Po 40 minutach zdejmuję folię, posypuję danie ziarenkami i piekę jeszcze 15 minut, już bez przykrycia. Można dodać na górę starty żółty ser.
Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami
Obraną marchew kroję w niezbyt grube plastry
Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami
przekładam ją do miski i doprawiam ziołami
Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami
Wszystkie składniki dania z wyjątkiem ziaren przekładam do natłuszczonego naczynia do pieczenia
Marchewka pieczona z cieciorką i ziołami
Na kilka minut przed końcem pieczenia dodaję ziarenka i starty ser