iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Marchewka z groszkiem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczna przystawka obiadowa pasuje do ziemniaków jak i do ryżu czy kaszy , wspaniale zastępuje sosy. Polecam bardzo smaczne

Marchewka z groszkiem i pieczarkami

Składniki:

Marchewka z groszkiem i pieczarkami

 

  • 20 dag pieczarek
  • 1 szklanka marchewki kostka
  • 1 szklanka groszek mrożony
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szt cebuli

 

Sposób przygotowania:

Marchewka z groszkiem i pieczarkami
Cebule białą małą lub połowę większej obieramy z łupiny i siekamy drobno. Groszek zielony najlepiej świeży albo mrożony przelewamy wodą. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę ,można użyć mrożonej kostki.Na dużej patelni rozpuszczamy masło , podsmażamy posiekaną cebulkę. Następnie dodajemy plasterki pieczarek - mieszamy i chwilę smażymy . Dokładamy marchewkę i groszek. Smażymy ok 5 min. Do 1,5 szklanki gorącej wody wkładamy kostkę rosołową - rozpuszczamy. Do warzyw na patelnie dodajemy łyżkę mąki mieszamy i zalewamy bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy pieprzem do smaku. Zalewamy śmietaną i chwilę gotujemy aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem lub z ziemniakami