Marthalla

Marthalla

Kucharz
[Przepisów: 6]

Marchewka z jabłkiem, 7 słoiczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podstawowa potrawa dla dzieci powyżej 4/6 miesięcy (4 dla karmionych mlekiem modyfikowanym, 6 dla karmionych naturalnie).

Marchewka z jabłkiem, 7 słoiczków

Składniki:

Marchewka z jabłkiem, 7 słoiczków

 

  • 4 duże jabłka (słodkie)
  • 4 marchewki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml przegotowanej wody

 

  • 6-8 małych słoiczków

Sposób przygotowania:

Marchewka z jabłkiem, 7 słoiczków
Marchew i jabłko, najlepiej "swoje" lub "od chłopa" dokładnie myjemy. Obieramy najpierw marchew, kroimy w nieduże kosteczki i wrzucamy do parowaru. Jabłka obieramy, szypułkujemy i kroimy na grube plastry. Wstawiamy na drugie piętro parowaru. Parujemy ok 10-15 minut (jabłka powinny aż się rozpadać, marchewka powinna być dość miękka). Gorące blendujemy, dodając oliwę z oliwek (zapobiega utlenianiu witamin), sok z cytryny (wit. C- naturalny konserwant) i wodę, jeśli danie jest zbyt gęste. Przekładamy do czystych słoiczków, błyskawicznie zakręcamy i gotujemy ok 15-minut. Po wyjęciu stawiamy na godzinę denkiem do góry. Obiadek można przechowywać przez ok pół roku w ciemnym, suchym miejscy w temperaturze "piwnicznej" (12-16 st).



Po otwarciu można przechowywać w lodówce do 48 godzin.

Do dania można odrobinę kaszy manny, gdy rozpoczynamy wprowadzać gluten do diety dziecka.