Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Marchewka z kapustą i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Marchewka duszona z cebulą i kapustą to świetny dodatek do obiadu.

Marchewka z kapustą i groszkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Marchewka z kapustą i groszkiem

 

  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg kapusty białej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kostka rosołowa
  • 1/2 szkl groszku konserwowego
  • 1/3 szkl kukurydzy konserwowej
  • sól
  • pieprz biały

Sposób przygotowania:

Marchewka z kapustą i groszkiem
Kapustę poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i ugotować na pół miękko, odcedzić. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle, dodać marchewkę, olej, 3-4 łyżki wody i dusić pod przykryciem. Do pół miękkiej marchewki dodać kapustę i dusić do miękkości. Następnie wymieszać z groszkiem i kukurydzą, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Marchewka z kapustą i groszkiem
Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na tłuszczu
Marchewka z kapustą i groszkiem
Dodać utartą marchewkę i dusić pod przykryciem