Marthalla

Marthalla

Kucharz
[Przepisów: 6]

Marchewka z ziemniakiem, 16 słoiczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jedno z pierwszych dań dla dzieci w wieku 4-6 miesięcy. Pyszne i zdrowe.

Marchewka z ziemniakiem, 16 słoiczków Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Marchewka z ziemniakiem, 16 słoiczków

 

 

  • Ok 16 małych słoiczków

Sposób przygotowania:

Marchewka z ziemniakiem, 16 słoiczków
Ziemniaki i marchewkę (najlepiej "swoje" lub "od chłopa") obieramy, kroimy w drobne kostki i wkładamy do parowara (niekoniecznie wszystko naraz). Parujemy od 20 minut, tak by ziemniaki były bardzo miękkie, a marchewka dawała się przebić widelcem lub nożem.Blendujemy, stopniowo dodając oliwę z oliwek (zapobiega utlenianiu witamin), sok z cytryny (wit. C- naturalny konserwant) i wodę- tyle, by danie nie było zbyt gęste, oraz roztarte palcami zioła prowansalskie. Gorącą "papkę" przelewamy do czystych słoików i pasteryzujemy ok 15 minut. Stawiamy denkiem do góry na ok godzinę. Po 4-12 godzinach gotujemy jeszcze raz, przez 5 minut (między pasteryzacjami należy przechowywać słoiki w ciemnym miejscu). Słoiczki przechowujemy do pół roku, w miejscu ciemnym i suchym, w temperaturze "piwnicznej" (12-16 st.)



Po otwarciu można przechowywać w lodówce do 48 godzin.

Do dania można dodać trochę mięsa lub ryby, gdy zdecydujemy się podawać je dziecku, albo dodać odrobine kaszy manny, gdy rozpoczynamy wprowadzać gluten do diety dziecka.
Marchewka z ziemniakiem, 16 słoiczków
Najważniejsza część procesu- uzyskanie odpowieniej miękkości warzyw