caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Marchewki w zalewie słodko-kwaśnej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

A kto powiedział że nie można kłaść marchewki w słoiki?

Marchewki w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki:

Marchewki w zalewie słodko-kwaśnej

 

  • 1 kg młodych marchewek
  • 1/2 litra octu jabłkowego lub białego octu winnego
  • 25 dag cukru
  • 5 goździków
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Marchewki w zalewie słodko-kwaśnej
Marchewki umyć, oskrobać, obgotować przez 5 minut, odcedzić. Cukier zalać 1/4 szklanki wody, wlać ocet, dodać goździki i cynamon, zagotować często mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Do wrzącej zalewy włożyć marchewki i doprowadzić do wrzenia, zostawić do następnego dnia. Następnego dnia zagotować marchewki w zalewie, ostudzić. Przełożyć do słoików, zalać zalewą, słoiki zakręcić. Pasteryzować przez 20-25 minut.