monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Marchewkowe ciasto z masą choco i konfiturą march

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nie jest do końca deser z kuchni meksykańskiej,ale nią inspirowany..Kuchnia meksykańska kocha czekoladę i chili więc postanowiłam te smaki połączyć, a jako że jeszcze nie piekłam ciasta marchewkowego postanowiłam to szybko zmienić. Zapraszam.

Marchewkowe ciasto z masą choco i konfiturą march Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marchewkowe ciasto z masą choco i konfiturą march

 

  • Ciasto:
  • 1 czubata szklanka mrożonej marchewki hortex
  • 1 szklanka maki
  • ½ szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 300 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka cukru
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 110 g margaryny tortowej miękkiej
  • ½ łyżeczki mielonych płatków chili
  • Konfitura marchewkowa:
  • 1 szklanka mrożonej marchewki hortex
  • 1 łyżka masła
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki miodu
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka dżemiks

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe ciasto z masą choco i konfiturą march
Ciasto: Marchewkę rozmrozić i zmiksować na gładko. Makę przesiać i połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać otartą skórkę z pomarańczy. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać mikserem. Nastepnie wlać olej i wymieszać. W kolejnym kroku po łyżce dodawać zmiksowaną marchewkę i delikatnie wymieszać. Przelać do keksówki o długości 24 cm. Piec w 180 st około 30-35 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić zupełnie. Przekroić wzdłuż na pięć części. Masa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Budyń ugotować w 300 ml mleka, ostudzić. Margarynę utrzeć na gładki krem. Następnie dodawać po łyżce czekoladę i chili i wymieszać. Na koniec dodawać po łyżce budyń i również dokładnie wymieszać. Przygotowanym kremem przełożyć kromki ciasta( 3 łyżki kremu odłożyć) i poskładać razem. Zawinąć w folię spożywczą lekko dociskając kromki ciasta do siebie. Odłożyć do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie posmarować pozostawionym kremem( gdyby krem był zbyt twardy, ogrzać go kąpieli wodnej). Konfitura: W rondelku roztopić masło i dodać marchewkę. Udusić do miękkości. Dodać sok wyciśnięty z całej pomarańczy, zagotować. Dosłodzić miodem i dobrze wymieszać. Gdyby konfitura była zbyt „zbita” dodać wodę i ponownie zagotować. Na koniec wsypać dżemiks i po raz ostatni zagotować. Ostudzić i odłożyć do lodówki na 15 minut. Udekorować obficie ciasto na wierzchu. Smacznego!
Marchewkowe ciasto z masą choco i konfiturą march
do ubitych jajek dodać skórkę z pomarańczy
Marchewkowe ciasto z masą choco i konfiturą march
do ciasta dodać marchewkę i deliaktnie wymieszać
Marchewkowe ciasto z masą choco i konfiturą march
do utartej margaryny dodać czekoalde i wymieszać