MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Marchewkowe frytki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne i zdrowe marchewki zdrową przekąska dla maluchów

Marchewkowe frytki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Marchewkowe frytki

 

  • 2 ładne marchewki karotki
  • oliwa z oliwek
  • kolendra w ziarnach
  • majeranek suszony

Sposób przygotowania:

Marchewkowe frytki
Marchewkę wybieramy kształtną i soczystą, najlepiej typu karotka. Obieramy ją ze skórki, obcinamy końcówki i płuczemy pod wodą. Kroimy ją na kawałki, a następnię na 4 lub ósemki, zależnie od grubości marchewki. Kawałki marchewki wrzucamy do żaroodpornego naczynia, w kótrym będzie się piekła. Marchewke polewamy łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Następnie posypujemy ją ziarnami kolendry oraz suszonym majerankiem. Pieczemy w piekarniku, aż będzie al dente. Takie marchewkowe pieczone frytki są świetną alternatywą dla niezdrowych frytek ziemniaczanych smażonych na oleju. Warto od najmłodszych lat proponować dzieciom takie właśnie zdrowe smaki, żeby od dzieciństwa wyrabiać w nich zdrowe nawyki żywieniowe. Poza tym takie kolorowe frytki są świetnym daniem na dziecięce przyjęcia.
Marchewkowe frytki
Potrzebne będą marchewki, oliwa, kolendrai majeranek
Marchewkowe frytki
MArchewki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki
Marchewkowe frytki
Frytki polewamy oliwą i posypujemy ziołami