SUPERPRZEPIS

Marchewkowe kopytka

  • 1
  • gosia56
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Marchewkowe kopytka

Miałam marchewkę którą trzeba było szybko wykorzystać.Postanowiłam zrobić na obiad marchewkowe kopytka.Jak dla mnie pycha.

Składniki:

Marchewkowe kopytka

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe kopytka

1

Marchewkowe kopytka
Pokrojona marchewkagotuje się znacznie szybciej.

Najpierw trzeba marchewki obrać. Marchewkę można ugotować w całości ale można pokroić na mniejsze kawałki.
Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie.

2

Marchewkowe kopytka
Marchewkę można przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

Ugotowaną marchewkę odsączamy z wody. Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków studzimy.

3

Marchewkowe kopytka
Ja dodałam dużo więcej mąki bo marchewka była mokra.

Gdy marchewka przestygnie dodajemy mąki. Można doprawić jeszcze solą. Wyrabiamy masę ręką. Jeżeli masa jest wolna to dodajemy jeszcze mąki i wyrabiamy.

4

Marchewkowe kopytka
Kopytka marchewkowe można podać też na słodko z cukrem i cynamonem.

Gotową masę wykładamy na blat robimy wałek i kroimy kopytka. Wrzucamy do gotującej się o lekko osolonej wody od wypłynięcia gotujemy 5-7 minut.


Do rondelka dajemy masło rozpuszczamy dodajemy bułkę tartą mieszamy aby się nie przypaliła a nabrała ładnego złotego koloru. Kopytka wyjmujemy łyżką cedzakową. Kopytka posypujemy przygotowanym masełkiem.

POLECAM!!!