SUPERPRZEPIS

Marchewkowe muffinki

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Marchewkowe muffinki Więcej zdjęć (5)

To pyszny deser, który przemyca w sobie warzywo. Muffinki powstają bardzo szybko, co dodatkowo jest ich plusem. Polecam!!!

Składniki:

Marchewkowe muffinki

Składniki na około 18 sztuk

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki razowej, pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • Ok 2/3 szklanki mleka,
  • 4 jajka,
  • 2 marchewki (po utarciu 1 utłoczona szklanka),
  • 100 gram gorzkiej czekolady,

DODATKOWO

  • Cukier puder do dekoracji,
  • Papilotki

Sposób przygotowania:

Marchewkowe muffinki

ETAP 1

Marchewkowe muffinki
W misce łączymy sypkie składniki ciasta

Sypkie składniki, czyli mąki, proszek do pieczenia oraz cynamon łączymy ze sobą.

ETAP 2

Marchewkowe muffinki
Przygotowujemy marchew oraz czekoladę

Czekoladę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

ETAP 3

Marchewkowe muffinki
Sypkie i płynne składniki dodajemy do ciasta

Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puch. Do puszystej masy wsypujemy sypkie składniki oraz wlewamy mleko i olej. Ciasto miksujemy

ETAP 4

Marchewkowe muffinki
Czekoladę i marchew łączymy z ciastem

Na koniec łączymy je z czekoladą i marchwią. Gotowe ciasto powinno być gęste, ale lejące.

ETAP 5

Marchewkowe muffinki
Przygotowane foremki wypełniamy ciastem marchewkowym

Tak przygotowane porcjujemy do przygotowanych papilotek, wypełniając je do ¾ wysokości.
Muffinki pieczemy około 25 minut w 180°C. Gotowe wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem.